top of page

 

 

  Diversiteit in kinderboeken

 

 

 

In de prentenboeken van Mylo Freeman zul je als hoofdpersonen vooral gekleurde kinderen tegenkomen. Waarom eigenlijk?

 

Een aantal jaren geleden vertelde iemand Mylo over een kleine surinaams meisje genaamd Jahkini. Zij kreeg de rol van prinses toebedeeld in een schooltoneelstuk, maar zij weigerde pertinent. 'Er bestaan toch helemaal geen zwarte prinsesjes?', was haar antwoord. Nadat Mylo dit verhaal hoorde, besloot zij hier meteen iets mee te doen. Er moest een prentenboek komen over een zwart prinsesje! Dat werd prinses Arabella , een donker prinsje met een sterke wil. Er zijn inmiddels 12 boeken verschenen over dit eigenwijze prinsesje. Ook is er een muzikaal theaterstuk over Arabella gemaakt door Marielle van Sauers en uitgevoerd door theatergezelschap 'de Lange Mannen'.

 

In de prentenboekenwereld is er nog veel behoefte aan boeken met kinderen van een andere etnische achtergrond. Een uitgelezen kans voor blanke en niet-blanke kinderen om zichzelf met elkaar te identificeren!

 

'Kinderen hebben behoefte aan zowel spiegels als ramen. Veel gekleurde kinderen zien de wereld alleen via ramen en zij hebben spiegels nodig. Andere kinderen zien alleen spiegels en zij moeten de wereld ook door ramen leren zien.'

 

                   

bottom of page