top of page
Zoeken

Geweldig nieuws!

Bijgewerkt op: 30 sep. 2023

Vanaf 2 oktober zal de prinses Arabella tentoonstelling te zien zijn in de Centrale Bibliotheek in Den haag!

Het verhaal van Prinses Arabella, een zwart prinsesje met een sterke eigen wil, komt tot leven in de Centrale Bibliotheek. Vanaf maandag 2 oktober tot 30 november zijn de kleurrijke illustraties uit de succesvolle kinderboekenreeks van schrijver en illustrator Mylo Freeman te zien op de jeugdverdieping. Het publiek maakt kennis met de belevingswereld van de sympathieke prinses, en gaat zelf actief op zoek naar haar verloren kroontje.

Kunsthal Rotterdam creëerde samen met Freeman de uitbundige tentoonstelling ‘Prinses Arabella in de Kunsthal’. De Bibliotheek Den Haag is trots dat de gehele tentoonstelling nu in de Centrale Bibliotheek kan worden beleefd. De ‘Prinses Arabella’ tentoonstelling presenteert vijfentwintig originele tekeningen en een aantal nieuwe illustraties waarin de verschillende karakters uit de serie te zien zijn. De kinderboekenreeks van Freeman – waarvan het eerste boek werd uitgegeven in 2008 en werd bekroond met een Leespluim – bestaat uit zestien prentenboeken waarin de prinses alledaagse dingen beleeft. Ze gaat voor de eerste keer naar school, bezoekt een museum, gaat naar de kapper, krijgt een broertje en een zusje en gaat op de thee bij haar oma ‘Omi’.


Kroontje kwijt: In de tentoonstelling wordt het publiek uitgenodigd het kroontje van Arabella te zoeken. De prinses is namelijk haar kroontje kwijt, net nu ze op visite gaat bij Omi. Deze korte verhaallijn leidt tot een speelse zoektocht. Vervolgens kunnen bezoekers aan de slag bij de knutseltafels op de verdieping. Hier kunnen families en kinderen hun eigen kroontje maken, om vervolgens op de foto te gaan met prinses Arabella en Omi in een op het boek geïnspireerde set. Ook kunnen ze aan de slag met een door Freeman zelf ontworpen kleurplaat. En natuurlijk zijn er ook boeken: in de speciale leeshoek bij de tentoonstelling kan jong en oud de serie prentenboeken lezen.


Diversiteit: Het karakter prinses Arabella ontstaat nadat Freeman hoort van een Surinaams meisje dat ervan overtuigd was dat prinsessen altijd wit en blond zijn. Het meisje vond zichzelf niet geschikt om de rol van prinses te spelen in het schooltoneelstuk. ‘Er bestaan toch helemaal geen Zwarte prinsesjes?’ was haar antwoord. Freeman besloot daar verandering in te brengen. Er moest een prentenboek komen over een Zwart prinsesje. Met haar prentenboeken – waarin de hoofdpersonen veelal kinderen van kleur zijn - wil Freeman zorgen voor meer diversiteit. Mylo Freeman Mylo Freeman is kinderboekenschrijver en illustrator. Ze groeit op in Den Haag en studeert af aan de Rietveld Academie. Inmiddels heeft Freeman ruim zestig kinderboeken op haar naam staan, waaronder de reeks over prinses Arabella, die wereldwijd wordt uitgegeven in onder andere het Verenigd Koninkrijk, Nigeria, Amerika en Brazilië.


69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentáře


bottom of page